به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، یک اقتصاددان در گفت وگو با فارس مطرح کرد
اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی در شغل های غیر مرتبط/ بیکاری با سیاست کوتاه مدت رفع نمی شود


شاهین شایان آرانی معتقد است که معضل بیکاری به دلیل بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضای نیروی کار به وجود آمده است و بخشی از فارغ التحصیلان دانشگاهی شاید بیکار نباشند اما در مشاغل غیر مرتبط به کارهای خدماتی مشغول هستند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرکز آمار و اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اخیراً گزارشی را تحت عنوان «آیا همه فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار و جویای کار هستند»، منتشر کرده که نشان می دهد فارغ التحصیلان دانشگاهی دارای وضعیت متفاوتی هستند و همه آنان را بیکاران تشکیل نمی دهند.

این گزارش در حالی منتشر می شود که در طول دولت یازدهم برنامه ریزی مدونی برای ورود این تعداد فارغ التحصیل به مشاغل مرتبط تدوین نشده است و این وزارتخانه به جای حل مسئله در حال نمایش موردی آمارها از وضعیت بازار کار ایران است که وضعیت بحرانی فعلی را به نوعی عادی جلوه دهند.

در این باره با شاهین شایان آرانی استاد اقتصاد دانشگاه گفت وگویی انجام دادیم و به بررسی دلایل و عوامل ایجاد حجم  عظیمی از فارغ التحصیلان دانشگاهی پرداختیم.

وی در  گفت وگو با خبرنگار فارس معتقد است که عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار کار عمده ترین مشکل فعلی به شمار می رود چرا که تقاضای کافی برای به کار گرفتن این حجم از فارغ التحصیلان دانشگاهی وجود ندارد در حالی که عرضه نیروی کار از سمت دانشگاه ها و پمپاژ آن به بازار با افزایش بسیاری مواجه است.

شایان آرانی با بیان اینکه رکود اقتصادی و نبود رشد لازم اقتصادی مسبب اصلی عدم تعادل در بازار کار ایران است، گفت: فقدان یک نظام آموزشی صحیح منطبق بر نیازهای کشور نیز از دیگر دلایل بر هم خوردن عرضه و تقاضای نیروی کار است.

وی گفت: در واقع عدم هماهنگی نیازهای آموزشی کشور با آنچه که در بنگاه های اقتصادی رخ می دهد در کنار وجود حجم بسیار زیاد جوانان جویای کار یک بحران برای بازار کار کشور به وجود آورده است.

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه شاید تمام فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار نباشند، اما بسیار آنان قطعاً در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی فعالیت نمی کنند، افزود: نبودن شغل مناسب برای فارغ التحصیلان دانشگاهی آُسیب بسیار جدی به اقتصاد کشور وارد کرده است چرا که بسیاری از این افراد با صرف هزینه های بسیار و زمان طولانی به سطحی از تخصص و کارشناسی دست یافته اند.

وی گفت: بیکاری برای گروهی که  فارغ التحصیل دانشگاهی هستند معضلی بسیار جدی تر و مهمتر است از کسانی که به لحاظ علمی دانشی ندارند و در سطوح پایین تر نیاز به کار دارند.

وی یکی از مشکلات فعلی بازار کار کشور را نبود یک فرآیند مناسب برای جذب نیروهای  فارغ التحصیل دانشگاهی اعلام کرد و گفت: تدوین یک نظام و ساختار آموزشی و ایجاد فرآیندی منطبق با نیازهای بازار کار کشور نیازمند یک بازه زمانی 15 تا 20 ساله است که باید برای آن چاره ای اندیشیده شود.

وی گفت: بسیار از فارغ التحصیلان دانشگاهی نیز به دلیل نبود شغل مناسب به سمت دانشگاه جذب شده اند چرا که اگر پیش از آغاز دوره درسی در فعالیت مناسب مشغول به کار می شدند قطعاً وارد فضای آموزشی نمی شدند و چه بسا موفق تر نیز بودند.

آرانی تأکید کرد: فضای آینده جوانان و  فارغ التحصیلان دانشگاهی مبهم بوده و پس از طی دوره تحصیلی و یا پس از گذراندن دوره های آموزشی بلاتکلیف هستند و زیرساخت های کشور برای جذب این افراد نیز فراهم نیست.

این اقتصاددان خاطرنشان کرد: بسیاری از  فارغ التحصیلان دانشگاهی مهندسی  و پزشکی به جای اشتغال به کار در حوزه های مرتبط و دیگر مشاغل از جمله خدمات و رانندگی روی آورده اند تا تأمین معیشت کنند در حالی که باید برای این افراد یک برنامه ریزی بلند مدت صورت می گرفت که هم اکنون در بلاتکلیفی نباشند.

اتمام خبر


CAPTCHA