به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، مجید قدمی گفت: بعضا می بینیم که برخی از دانش آموزان کم توان ذهنی کارهایی را انجام می دهند که کسی باور نمی کند این کارهای خارق العاده حاصل تلاش آنها باشد.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی درباره توانایی های دانش آموزان کم توان ذهنی با اشاره به وضعیت تحصیلی دانش آموزان کم توان ذهنی گفت: به دلیل اینکه بهره هوشی دانش آموزان کم توان ذهنی بین ۵۰ تا ۷۰ است، ما همه مطالب آموزشی را به بخش های کوتاه و ساده تبدیل کرده و سعی می کنیم در بخش های کوچک از آنها امتحان گرفته شود. پس از موفقیت دانش آموز در امتحان او می تواند به پایه های بالاتر نیز راه پیدا کنند، البته دروس تا جایی که ممکن است تکرار می شود تا دانش آموزان درس را بیاموزند.
وی ادامه داد: تکرار دروس برای دانش آموزان کم توان تا چهار سال امکان دارد. در واقع به طور طبیعی یک درس به دانش آموزان طی سه سال آموزش داده می شود و سال چهارم نیز با نظر معلم و درخواست شورای مدرسه صورت می گیرد که از نظر ما مشکلی ندارد، زیرا دانش آموزان باید در محیط مدرسه درس را بیاموزند، اینطور نیست که ما بلافاصله با عدم موفقیت دانش آموزان آنها را از مدرسه بیرون کنیم. دانش آموزان کم توان ذهنی هر چقدر در مدرسه بمانند برای خودشان مفید است، بنابراین به سمت تکرار دروس تا زمان چهار سال رفته ایم.
قدمی با بیان اینکه در میان دانش آموزان کم توان ذهنی دانش آموزانی داریم که ۲۴ سالشان است، افزود: اگر خیلی تلاش کنیم می توانیم بچه کم توان ذهنی با بهره هوشی بین ۵۰ تا ۷۰ را به اندازه رشد هوشی یک بچه ۱۲ ساله عادی برسانیم. ما بعد از اینکه خواندن و نوشتن را به بچه ها یاد دادیم آنها را به یادگرفتن کارهای حرفه ای ساده هدایت می کنیم. به عنوان مثال اگر پسر باشد به چوب بری و دختر باشد به خیاطی و به طور کل به کارهای هنری ساده سوق می دهیم و آموزش آنها تا جایی ادامه می یابد که آنها به کفایت اقتصادی برسند و بتوانند اقتصادشان را مدیریت کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا انتخاب رشته به عهده دانش آموزان است یا شما بنا به علاقه و توانایی آنها برایشان انتخاب رشته می کنید؟ گفت: انتخاب رشته ها به توانایی دانش آموزان بستگی دارد، اما ما ویژگی های بومی را نیز در نظر گرفته ایم و براساس آن نحوه آموزش در مدارس را آماده کرده ایم. البته این کار پرهزینه است، زیرا کارگاه و نیروی انسانی مجرب می خواهد، ولی از محتواهای نظری دور می شویم و به دانش آموزان کار یاد می دهیم.
معاون وزیر آموزش و پرورش به موفقیت دانش آموزان کم توان ذهنی اشاره کرد و گفت: بعضا می بینیم که برخی از دانش آموزان کم توان ذهنی کارهایی را انجام می دهند که کسی باور نمی کند، این کارهای خارق العاده حاصل تلاش آنها باشد. در این میان دانش آموزان ناشنوا در رشته های نقاشی و هنر توانایی های بالایی دارند. همچنین دانش آموزان نابینا در حوزه موسیقی نیز بسیار قوی عمل می کنند، اما دانش آموزان کم توان ذهنی شرایط خیلی محدودی دارند.
قدمی اظهار داشت: برخی از دانش آموزان کم توان وقتی دوره های آموزشی را گذراندند و دپیلم گرفتند، در مراکز علمی و کاربری در مقطع فوق دیپلم قبول شدند.
وی در پاسخ به این سوال که دانش آموزان کم توان ذهنی بیشتر در چه رشته هایی توانایی دارند؟ گفت: این مساله به جنسیت، ویژگی ها و توانایی دانش آموزان بستگی دارد، ولی این دانش آموزان به هر شغلی هم که وارد می شوند باید آن شغل ساده و بدون هر نوع پیچیدگی باشد، زیرا این دانش آموزان هوش عینی دارند و به هوش انتزاعی نمی رسند. به طور کلی دانش آموزان کم توان در فعالیت های یدی و حرکتی موفق ترند.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی ادامه داد: برخی از دانش آموزان کم توان ذهنی در شرکت های ریسندگی یا شرکت تولید لباس های بیمارستانی مشغول به کار شدند و آنهایی که تحصیلات موفق تری نداشتند، در کار خدماتی مشغول شدند. حتی گزارش هایی که از طرف پیمانکاران به ما داده می شود، نشان می دهد که این دانش آموزان خیلی خوب و با دقت تمام کارشان را انجام می دهند و زیر کاردررویی ندارند. در کشورهای غربی مشاغل را طبقه بندی کرده و آن دسته از شغل هایی که نیاز به هوش کمتری دارد را به بچه های کم توان ذهنی یا چند معلولیتی می دهند.
او افزود: قبولی دانش آموزان مدارس استثنایی در کنکور مربوط به نابینایان، ناشنوایان و معلولان جسمی حرکتی است. امسال بیش از ۳۵۰ نفر از دانش آموزان ما موفق به قبولی در کنکور شدند. دانش آموزان کم توان ذهنی دیگر به دانشگاه راه پیدا نمی کنند و تعداد بسیار محدودی به مراکز علمی کاربردی می روند.
قدمی در پاسخ به این سوال که آیا آماری از وضعیت اشتغال دانش آموزان کم توان ذهنی دارید؟ گفت: آماری در این زمینه نداریم به این دلیل که مقوله اشتغال بعد از آموزش و پرورش است و اینها به بهزیستی و نهادهای مربوطه سپرده می شوند و از طریق وزارت کار و بهزیستی کارشان پیگیری خواهد شد. اتفاقا به نظرم این مساله معضل است، من معتقدم خدماتی که به دانش آموزان با نیاز ویژه ارائه می شود باید به صورت جامع باشد، اما ما الان مثل جزایری هستیم که به صورت جداگانه برای معلولان کار می کنیم در صورتی که باید همه اینها به هم متصل باشند تا نتیجه درستی حاصل شود.
معاون وزیر آموزش و پرورش و رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در پایان توضیح داد: در حال حاضر سهم اشتغال برای افراد نابینا و ناشنوا تا حدی رعایت می شود، اما بچه های کم توان ذهنی اصلا سهمی ندارند در حالی که طبق آمار در جامعه ما یک دهم درصد نابینا، شش دهم درصد ناشنوا و ۳/۲ درصد کم توان ذهنی داریم. این گروه که آمار بالاتری نسبت به بقیه معلولیت ها دارند هیچ حقی ندارند. حتی در فدراسیون های ورزشی؛ فدراسیون ناشنوایان و نابینایان داریم، ولی فدراسیون کم توان ذهنی نداریم و همه جا حق این گروه ضایع می شود.
اتمام خبر