به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با بیان اینکه با تولید بذر هیبریدی در حوزه سبزیجات و صیفی جات به خودکفایی رسیده ایم گفت: با ارائه و تولید این بذور ضمن قطع وابستگی به خارج از کشور، از توان صادرات این محصول به خارج از کشور برخوردار شده ایم.
گیاهان حاصل از بذرهای وارداتی از سازگاری لازم با شرایط محیطی ایران برخوردار نیستند و به همین علت مصرف سموم در تولید آنها بالاتر از استاندارد است.
برهمین اساس تولید این بذرها در کشور علاوه بر اشتغال زایی، کارآفرینی و جلوگیری از خروج ارز، تولید بذور سازگار به شرایط محیطی ایران و متحمل به آفات و بیماری های رایج کشور را بدنبال داشته است.
مسئله بسیار مهمی که سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران نیز برآن تاکید دارد این است که با وجود خودکفایی ایران در تولید بذر هیبریدی در حوزه سبزیجات و صیفی جات، میزان واردات رسمی بذور در کشور ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار و میزان واردات غیررسمی نیز به همین میزان بوده است.
رضا آذربایجانی گفت: ابتدا این پروژه با دیدگاه کلان حاکمیتی شکل گرفت، باتوجه به اینکه یکی از راهبردهای اصلی در موضوع زیستی کشور تاثیر در امنیت غذایی است، این پروژه به طور مستقیم به مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران واگذار شد.
وی با بیان اینکه، یکی از ارکان آسایش و رفاه اجتماعی ما حوزه امنیت غذایی است، افزود: با توجه به اینکه هر کشوری نیازمند تعریف سازوکارهای حوزه امنیت غذایی به صورت کلان است، در کشور ما نیز که معمولا چالش های مختلفی به لحاظ تحریم ها و دسترسی به منابع وجود دارد، موضوع امنیت غذایی اهمیت پیدا کرده است.
آذربایجانی یکی از اجزای مهم امنیت غذایی در بحث کشاورزی را تولید بذر دانست و گفت: کشاورزی در کشور هر چقدر هم که پیشرو باشد اگر در بذور وابسته به جای دیگر باشد، عملا اختیار خود را از دست داده و همواره به کشورهای دیگر وابسته است.
سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در ادامه افزود: ناظر براین موضوع، در مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی به عنوان زیست بانک ایران، از منابع ژنتیکی کشور در چهار حوزه صیفی جات و سبزیجات مشتمل بر کاهو، خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای با ترکیب منابع ژنتیکی داخلی و منابع عملکرد بالای خارجی، خودکفایی در بذور هیبریدی را فراهم کرده ایم.
بذر هیبریدی نوعی بذر است که در کشاورزی و باغبانی توسط انسان از طریق گرده افشانی مصنوعی تولید می شود. امروزه تولید بذر هیبریدی در کشاورزی مدرن رایج است.
استفاده از بذرهای هیبریدی یکی از عوامل اصلی افزایش چشمگیر تولید کشاورزی در نیمه آخر قرن بیستم است. علاوه بر روش هیبریداسیون، گرده افشانی باز و تکثیر کلونال نیز از روش های تولید بذر در کشاورزی هستند.
وی خاطرنشان کرد: این محصول با انجام یک پروژه چندساله علمی و کاملا با دانش فنی بالا شکل گرفت تا به هیبرید مناسب در تولید کاهو، خیار، گوجه و فلفل دلمه ای دست پیدا کنیم. این درحالی است که تقریبا ۹۸ درصد بذور مصرفی در حوزه سبزی و صیفی وارداتی هستد.
آذربایجانی با بیان اینکه، بذر هیبریدی از تلاقی دو والد با ویژگی های منحصر به فرد حاصل می شود، افزود: این بذور نسبت به ارقام بومی از مزایایی مانند عملکرد بیشتر یا مقاومت به آفات و بیماری ها برخوردار است و مخاطرات بذور تراریخته را ندارد؛ ضمن اینکه با تولید این بذور می توانیم بحث قطع وابستگی به خارج را داشته باشیم.
وی اظهار داشت: با ارایه و تولید این بذور می توانیم بحث قطع وابستگی به خارج را داشته باشیم و حتی قادر خواهیم بود که بذور تولیدی را به خارج از کشور صادر کنیم.
آذربایجانی افزود: به طور رسمی ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج می شود و به طور غیررسمی به همین میزان واردات بذر داریم. در واقع کشور از راه های رسمی و غیررسمی بذر وارد می کند که حوزه کشاورزی را تحت خطرات مختلفی اعم از آلودگی، آفات و بیماری ها قرار می دهد و صدمات آن را طی سال های اخیر دیده ایم.
سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی تصریح کرد: هنگامی که تولید داخل نداشته باشیم، به طور طبیعی تامین نیاز و قاچاق افزایش پیدا می کند همچنین ارز بسیار زیادی از کشور خارج می شود و این مسئله تهدیداتی را متوجه کشور خواهد کرد.
اتمام خبر