به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، شعار «هر خانه یک کارخانه»
کشورهایی در منطقه داریم که از لحاظ منابع و نیروی انسانی و از لحاظ مدارج علمی از ما پائین تر هستند چرا آن ها باید شعار «هر خانه یک کارخانه» سر دهند و ما فقط چشم به راه استخدام دولتی باشیم.
در خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، در میزگردی مشکلات کارآفرینان و کارآفرینی بررسی شد.
ریسک سرمایه گذاری یک کارآفرین برد و باخت نیست
مهندس «محمدنقی رحمتی»، تولیدکننده و کارآفرین ایلامی در این میزگرد گفت: برخی ها فکر می کنند که کارآفرینی فقط ایجاد اشتغال است بلکه یک بخش از کارآفرینی ایجاد اشتغال است، کارآفرینی فعالیتی بین رشته ای است که مدیریت، اشتغال، حسابداری، علوم سیاسی، روانشناسی و سایر رشته ها را نیز در بر می گیرد.
وی با بیان این که شاخصه ی کارآفرینی خلاقیت، سرمایه گذاری و مدیریت است، افزود: کارآفرینی یعنی از منابع محدود بیشترین راندمان کار را داشته باشیم، هر سرمایه گذاری ریسک خاص خود را دارد، ریسک سرمایه گذاری یک کارآفرین، برد و باخت نیست، یک کارآفرین ایده های زیادی دارد و نیازی نیست خود را به مخاطره بیندازد، کارآفرین خصوصاً در ایلام باید حواسش به همه جوانب کار باشد چون موانع تولید زیاد هستند.
رحمتی افزود: موانع کسب و کار در ایلام نسبت به سایر استان ها بیشتر است چون تازه وارد کار شده ایم، کارآفرینان در حوزه خدمات، تولید و بازرگانی فعالیت دارند و می توان گفت که هر تولیدکننده ای نمی تواند کارآفرین باشد. 365 روز سود پرداخت می کنیم، اما در ایلام با توجه به وضعیت موجود نمی توانیم آن گونه که باید و شاید درآمد داشته باشیم.
نشست کارآفرینی ایلام
این تولیدکننده ایلامی ادامه داد: دیده می شود یک تولیدکننده در ایلام هم خودش مدیرعامل است هم حسابدار هم بازاریاب و حتی نگهبان که این عامل باعث ورشکستگی یا ناموفق بودن آن ها شده است. این ها باعث می شود که فرد از کار اصلی خودش که مدیریت و کارآفرینی است فاصله بگیرد، کارآفرین باید ایده و خلاقیت داشته باشد، باید از ایده ها ارزش افزوده ایجاد کند، یک نوآور نمی تواند همیشه کارآفرین باشد.
وی ادامه داد: برای موفقیت در یک زمینه لزومی ندارد که حتماً فارغ التحصیل در آن رشته باشیم، دنیا از فارغ التحصیلان به خوبی استفاده می کند و موفق هم بوده، کسی که درس را درست یاد گرفته است می تواند به خوبی کار کند نه این که صرف مدرکی از دانشگاه گرفته باشد.
رحمتی با بیان این که مدیر در هر بخشی باید اهداف را مشخص کند و وقت آزاد و تعهد لازم را داشته باشد، گفت: عامل موفقیت من علاقه است، کسانی که هم اکنون تسهیلات بانکی می گیرند گرفتاران بخش خصوصی هستند که می خواهند ورشکستگی خود را به تعویق بیندازند، گرفتن سرمایه در گردش برای خیلی از صنعت گران برای عقب انداختن شکست است، خیلی از افراد با تسهیلات بخش صنعت، خانه خریدن و یا در جای دیگر هزینه کردند که توجیه اخلاقی ندارد.
این کارآفرین خاطرنشان کرد: اگر ما یک کارگروه داشته باشیم باید از من که می خواهم یک طرح 2 یا 5 میلیاردی بگیرم، پرسیده شود که تاکنون چکار کرده اید؟ در آن زمینه کاری انجام داده اید؟ گردش حساب طرف گرفتار شود، پرداخت مالیات افراد کنترل شود که آیا چگونه افرادی هستند. متأسفانه موانع کسب و کار از سوی برخی ادارات برای سرمایه گذاری در استان وجود دارد.
این فعال اقتصادی و تولیدکننده ایلامی یادآور شد: من به شخصه وارد هیچ کاری نمی شوم تا این که 80 درصد منابع آن را نداشته باشم تا اگر حتی آن طرح نابود شد بازتوانی اجرای آن را داشته باشم، باید به این نکته توجه داشت که کارآفرین خودش را به مخاطره نمی اندازد. فارغ التحصیل ما نباید از ابتدا شخصاً وارد کار شود بلکه باید در کنار یک واحد تولیدی بعد از کسب تجربه و آگاهی کافی خودش رأساً وارد بازار شود.
رحمتی یادآور شد: کسی که در ایلام کار کرده می داند وضعیت چگونه است، کار خدماتی در ایلام زیاد و کار صنعتی کم است. جوانی که تازه فارغ التحصیل شده نباید از همان آغاز کار خودش را به مخاطره بیندازد بلکه باید اول تجربه کسب کرده و با چند نفر کار کند تا به تدریج خودش وارد میدان شود. در کارهای خدماتی اگر رقیب دولتی داشته باشیم شکست خواهیم خورد.
60 واحد تولیدی تعطیل ایلام ویترین صنعت هستند
«احمد منصورزاده»، تولیدکننده لوله های پلیمری و کارآفرین ایلامی نیز اظهار کرد: کارگاه هایی در اراک و اصفهان هستند که فقط برای ایلام تولید می کنند چون قیمت تمام شده کمتر و این که کنترل کیفیت ندارند.
وی با بیان این که فرهنگ سازی برای مصرف کالای تولیدی استان جزو زیرساخت ها بشمار می رود، افزود: واحدهای تولیدی در استان هر 15 روز یک بار توسط اداره استاندارد کنترل و بازرسی می شوند که این امر نشان از کیفیت کالاهای تولید داخلی استان دارد.
منصورزاده خاطرنشان کرد: تا سال 84 شهرک صنعتی ایلام معاف از مالیات بود، اما پس از آن تصویب شد که واحدهای تولیدی باید مالیات پرداخت کنند، ما می توانیم در استان زیربال همدیگر را بگیریم، در استان به سرعت پروانه بهره برداری صادر می کنیم و فقط به دنبال ارائه آمار هستند، عارضه یابی نمی کنیم و فقط آمار تولید ارائه می کنیم.
این تولیدکننده لوله های پلیمری با اشاره به این که ما همانند مادری هستیم که بچه ناقص به دنیا می آورد، گفت: هیچ کس به فکر این نیست که این پدر و مادر را به مرکز درمانی ببرد تا درمان شوند، صنعت ما فقط اسم صنعت را یدک می کشد.
نشست کارآفرینی ایلام
منصورزاده با تأکید بر این که فرهنگ مصرف بومی در استان وجود ندارد، گفت: 16 آیتم آزمایشگاهی داریم، آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد ایران و آزمایشگاه معین وزارت جهاد کشاورزی هستیم، کیفیت محصولات ما در حد مطلوب است، ما از نخستین روز بر روی بازار استان برای فروش حساب کرده بودیم که محقق نشد و باید گفت که متأسفانه در داخل استان محصولات ما خریدار ندارند این در حالی است که مصوبه استانی داریم که در خرید محصولات مورد نیاز دستگاه ها، اولویت با محصولات تولیدی داخل استان است به عنوان نمونه در سد کرخه یک متر لوله از ما خریداری نشد.
وی با بیان این که نظام اقتصادی و بانک های ما با نگاه بنگاه داری به صنعت می نگرند، ادامه داد: در کشورهای صنعتی پیشرفته پس از ارائه تسهیلات تنها به فکر تولید صرف نیستند، بلکه به دنبال اشتغال پایدار هستند. این در حالی است که بانک ها فقط به دنبال باز پس گرفتن پول و بهره خود هستند.
این تولیدکننده ایلامی تصریح کرد: ما کارآفرینی و اشتغال را با هم در هم آمیختیم، کارآفرینی یکی از بخش های اشتغال است، قرار نیست همه ما بیل گیتس باشیم، خودباوری در بخش صنعت وجود دارد ما نباید نیمه خالی لیوان را ببینیم، همواره از تنگناهای صنعت گفته ایم، قرن 16 از کارآفرینی تعریف شده است، اما هم اکنون قرن 21 است و هنوز برای ما اجرایی نشده است.
منصورزاده با اشاره به این که رویاهای ما باعث بروز مشکلات ما شده اند، اظهار کرد: قرار نیست که همیشه به رویاهایمان برسیم، در کشورهای پیشرفته از مدرسه، افراد را شناسایی می کنند تا افراد کارآفرین و خلاق مشخص شوند، زیرساخت ها باید فراهم شود، خیلی ها فکر می کنند که واحدهای تولیدی کف روی آب هستند.
وی افزود: 60 واحد تولیدی تعطیل در استان، ویترین صنعت ما شده اند، ویترین صنعت استان ما به جایگاه زمین خوردن تبدیل شده که باید این صفحه را اصلاح کرد، چون آن واحدها نمی توانند جلوه صنعت همه استان باشند.
این کارآفرین ایلامی با بیان این که پرداخت مالیات و بیمه زمانی به سرانجام می رسد که تولید ما شاکله اصلی خود را پیدا کند و رونق داشته باشد، تصریح کرد: در زمان جنگ تحمیلی، سرمایه گذاری نداشتیم، پس از آن بازسازی شد و بخش خصوصی را وارد کردند و چون ما محروم بودیم باید سرمایه گذار خارجی می آمد، سرمایه گذار همان فردی است که در دوران جنگ، دولت به او امکانات داده است پس باید مشوق برایش ایجاد کنیم.
منصورزاده اظهار کرد: آیا از تولیدکنندگان بومی ما این استقبال صورت می گیرد؟ برخی تولیدکنندگان به علت وجود مشکلات مالی به حال خود رها شده و نباید فراموش کرد که خیلی از چالش های ما را بوروکراسی اداری ایجاد کرده اند، سرمایه گذار خارجی که به استان می آید هر کاری می کنند تا از استان نرود، اما آیا همان کارها را برای واحدهای داخلی انجام می دهند؟ اعتدال سرمایه گذاری در استان باید اجرا شود، یک بچه کوچک بیشتر نیازمند مراقبت است تا یک فرد بزرگتر، صنعت استان همان بچه کوچک است.
وی یادآور شد: یکی از مشکلات موجود این است که فرهنگ حاکم در استان بیشتر اداری است، استخدام در بخش دولتی بیشتر مدنظر است و مردم و جوانان جویای کار بیشتر به دنبال استخدام دولتی هستند، نگاه به فعالیت در صنعت بدبینانه است، تصور مردم این است که استخدام در بخش خصوصی پایدار نیست.
این تولیدکننده ایلامی با بیان این که مواد اولیه مورد نیاز ما از خارج استان تأمین می شود، تصریح کرد: تعرفه های صادرات ما از مرز بین المللی مهران گران تر از سایر مرزهاست و تجار عراق مایل هستند که از سایر مرزها خرید کنند،
چرا فارغ التحصیلان ما برای ورود به بازار کار مشکل دارند؟
«قاسم شیروانی»، فارغ التحصیل کارآفرینی و مدرس دانشگاه نیز در این میزگرد گفت: بحث حوزه کسب و کار بحث گسترده ای است و در یک و یا دو مولفه جا نمی شود، یکی از معضلات آغاز کسب و کار، کپی برداری است یعنی از ایده های موفق دیگران کپی می گیریم، اما شرایط روحی و شخصیتی خودمان را در نظر نمی گیریم. کسی در کسب و کار موفق است که به آن کاری که انجام می دهد، علاقه داشته باشد، کسی که صبح خواب است و می خواهد برای کسب و کارش بیدار شود آیا به راحتی رختخواب را رها می کند؟ باید بررسی کرد که چرا ما در تولید خلاقیت نداریم، نوآوری در کار و علاقه لازمه موفقیت است.
وی با اشاره به این که یکی از مشکلات دیگر ما در کسب و کار داریم فضای کسب و کار ماست، گفت: خوشبختانه امسال در زمینه فضای کسب و کار در کشور پیشرفت هایی داشتیم، از دیگر مشکلات کسب و کار در استان این است که واحد فروش و بازاریابی در واحدهای تولیدی ما در استان وجود ندارد، بازاریابی علمی است فنی و پویا که باید در واحدهای تولیدی مدنظر باشد.
نشست کارآفرینی ایلام
این فارغ التحصیل کارآفرینی ادامه داد: نداشتن تیم کاری یکی از عوامل دیگر در عدم موفقیت تولید در استان است، در بحث حقوقی، فروش، بازاریابی، حسابداری و سایر موارد باید افراد خبره را جذب کند، دکتر «احمد روستا» پدر بازاریابی ایران در پاسخ به این پرسش که چرا فارغ التحصیلان ما برای ورود به بازار کار مشکل دارند؟ گفت: در مباحث آکادمیک همه چیز خط کشی شده است اما در بازار کار همه چیز خط خطی شده است.
شیروانی با طرح این پرسش ها که آیا تولیدکنندگان ما چشم انداز دارند؟ آیا تابلو آرزوها در دفاتر مدیران تولیدی ما وجود دارد؟ گفت: سیستم آموزشی کشور طوری طراحی شده که جوانان را به سمت استخدام سوق می دهد تا کارآفرینی.
وی ادامه داد: اولویت اول استخدام و بعد از آن خویش فرمایی است، آیا سیستم آموزشی داریم که جوانان را به سمت کارآفرینی هدایت کند؟ همان طور که می دانید روش های درآمد برای جوانی که بخواهد اشتغال و درآمد داشته باشد عبارتند از حقوق ثابت استخدامی، خویش فرمایی که برای خودش کسب و کار انفرادی داشته باشد و کارآفرینی.
این مدرس دانشگاه بزرگترین سم زندگی هر فردی را داشتن یک منبع درآمدی ثابت دانست و گفت: این افراد برای گردش چرخ زندگی به داشتن یک منبع درآمدی ثابت نیاز دارند. ترس از امنیت مالی باعث می شود که استقلال مالی نداشته باشند به عبارتی در زندگی فردی ما استقلال مالی مهم تر از امنیت مالی است.
شیروانی با اشاره به این که باید جوانان را طوری آموزش داد که به سمت استقلال مالی و کارآفرینی بروند، خاطرنشان کرد: درآمد یک پزشک خویش فرمایی است اگر دستان یک دندانپزشک آسیب ببیند نمی تواند درآمد داشته باشد پس بحث کارآفرینی در اینجا اهمیت پیدا می کند.
وی گفت: پارسال برنامه کافه بازار از محل فروش تبلیغات 120 میلیارد ریال و در سال جاری پیش بینی می شود که 400 میلیارد ریال درآمد داشته باشد، سیستم آموزشی کشور باید جوانان را به سمت کارآفرینی سوق دهد.
این فارغ التحصیل کارآفرینی با تأکید بر این که دانش و آگاهی است که می تواند درآمد پایدار ایجاد کند، اظهار کرد: کشورهایی در منطقه داریم که به لحاظ منابع و نیروی انسانی و مدارج علمی از ما پائین تر هستند چرا آن ها باید شعار «هر خانه یک کارخانه» سر دهند و ما فقط چشم به راه استخدام دولت باشیم، ما با برنامه ای تدوین شده می توانیم از طریق کارآفرینی، شغل ایجاد کنیم.
شیروانی افزود: شمار فارغ التحصیلان ما با بازار کار ما هم خوانی ندارد، هم اکنون فضای مجازی و اینترنتی می تواند فضایی برای کسب و کار جوانان ما باشد و مشکل بیکاری آنان را از میان ببرد که این امر نیازمند کسب اطلاعات و دانش است.
داشتن نقشه راه برای کسب و کار الزامی است
«علی آخی زاد» - معاون اقتصادی؛ اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان ایلام نیز در این میزگرد گفت: کارآفرین در کار باید خلاقیت و نوآوری داشته باشد، نوآوری در تولید محصول، روش تولید، روش بازاریابی و ... است. اگر کسی از روش های قدیمی یک محصول دیگر را تولید کند ما نمی توانیم به او کارآفرین بگوییم. چون این افراد فقط تولیدکننده هستند نه کارآفرین. اما کارآفرین کپی برداری نمی کند. ما در تعریف کارآفرینی داریم که کارآفرینی فرآیندی است که طی آن فرد کارآفرین با ایده های نو و خلاق و شناسایی فرصت های جدید با بسیج منابع به ایجاد کسب و کار مبادرت می کند که این کار مستلزم پذیرش ریسک در حد معقول و متعادل است، بیشتر افرادی که یک شرکت یا واحد تولید راه اندازی می کنند تولید کننده هستند نه کار آفرین. چون اینها یک روش تولید یا یک محصول را کپی برداری و تولید می کنند .
وی با بیان اینکه یکی از ملزومات اصلی برای هر تولیدکننده و کارآفرین در راه اندازی کسب و کار و تولید، داشتن طرح کسب و کار است اضافه کرد: طرح کسب و کار و نقشه راه برای کارآفرین و تولیدکننده است که همه جزئیات ریز و درشت کسب و کار در آن مطرح و شرح داده می شود.
نشست کارآفرینی ایلام
آخی زاد ادامه داد: از روش های تولید گرفته تا نوع محصول و روش های بازاریابی و منابع مالی برای کسب و کار و روش تامین این منابع و همچنین روش های قیمت گذاری و بازارهای مصرف برای آن کالا (خدمت) تولیدی، بیشتر تولیدکنندگان در کشور و استان یک طرح توجیهی که برای دریافت مجوز از دستگاه های اجرایی و تسهیلات بانکی کارایی دارد می نویسند که با توجه به اینکه این افراد به روش سنتی کار می کنند در عمل و بعد از راه اندازی کسب و کار و تولید متوجه می شوند که بعضی جاها را پیش بینی نکرده اند و دچار مشکل می شوند .
معاون اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: بیشتر تولیدکنندگان چون به روش سنتی کار می کنند همه کاره کسب و کار خودشان هستند. از مدیر عاملی گرفته تا مسئول مالی، بازاریابی و ... که این مسئله در دنیای امروز کارایی لازم را ندارد و چون علم و وقت کافی در همه این زمینه ها را ندارند واحد تولید دچار مشکل می شود و توان رقابت با سایر تولیدکنندگان چه در داخل و چه در خارج از کشور را نخواهند داشت .
این مدرس کارآفرینی تصریح کرد: بیشتر تولیدکنندگان ما، واحدی به نام واحد تحقیق و توسعه ندارند و نداشتن این واحد باعث می شود که به فکر تغییر و بهبود محصول تولیدی نباشیم و فقط همان محصول را با کیفیت قبلی تولید کنیم که بعد از چند سال محصولات جدید و مشتری پسند وارد بازار می شوند و جای آن محصول تولیدی ما را می گیرند که کم کم باعث از دست دادن بازار و مشکل برای واحد تولیدی می شود .
وی با بیان اینکه ما نباید همه مشکلات را به تولیدکننده و کارآفرین نسبت بدهیم اظهار کرد: اگر در کشور ما، محیط کسب و کار بهبود یابد، مشکلات زیادی از سرمایه گذاران، کارآفرینان و تولیدکنندگان حل خواهد شد که در این خصوص در کشور قدم های مثبتی برداشته شده که نیاز به همت کلیه دستگاه های دولتی است به طور مثال در وزارت امور اقتصادی و دارایی دفتر کسب و کار ایجاد شد که به بررسی و پایش شاخص های جهانی فضای کسب و کار اقدام کرده که با همکاری کلیه دستگاه های اجرایی و وزارتخانه ها توانسته اند رتبه جهانی کشور را از سال 2013 تا 2016 از 152 به 118 برسانند که رتبه محیط کسب و کار کشور 34 پله صعود داشته است که این موضوع باعث می شود که سرمایه گذاران داخلی و خارجی تمایل بیشتری به سرمایه گذاری در کشور داشته باشند .
معاون اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان بیان کرد: محیط کسب و کار در استان ایلام نسبت به سایر استان ها در حد متوسط کشوری است و برعکس بعضی از افراد که یکی از مشکلات تولیدکنندگان را عدم همکاری بانک ها برای اخذ تسهیلات می دانند، عقیده دارم که بانک های عامل در استان ایلام بیشتر از توان در خدمت تولید استان بوده اند که در این خصوص حدود 2 برابر منابع موجود خود را به صورت تسهیلات پرداخت کرده اند که نرمال این نسبت باید 80 درصد منابع باشد.
آخی زاد عنوان کرد: ما برنامه هایی داریم که برای تسریع در اخذ مجوزها در استان اقدامات اساسی و مهمی انجام دهیم که از مراجعه مستقیم و وقت گیر به دستگاه های اجرایی کاسته شود و متقاضی بتواند به صورت الکترونیکی درخواست خود را اعلام کرده و کلیه مدارک لازم را پیوست کند و تمامی استعلامات به صورت الکترونیکی انجام شود که این امر مستلزم همکاری و هماهنگی دستگاه های متولی در استان است .
اتمام خبر