به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، بعد از خشکسالی های متعدد و طولانی طی سال های گوناگون و تغذیه نشدن تالاب بین المللی هامون و چشم به راه ماندنش از آب هیرمندی که بندهای متعددی در آنسوی مرز بویژه بند کمال خان مانعش شد شرایط اشتغال در منطقه سیستان از کشاورزی، دامپروری و صیادی فاصله های زیادی گرفت؛ شغل هایی که هر کدامشان روزی پیشه اجداد ما در این منطقه بودند و زندگیمان را تامین می کردند اکنون دیگر بدون آب راه به جایی نمی بردند و  معیشت کسی تامین نمی شد.
نبود اشتغال اصلی ترین عامل مهاجرت های گسترده از منطقه سیستان شد مهاجرت هایی که بخشی از آنان درون استان و به سمت زاهدان و بخشی به خارج استان بودند و نتیجه اش برای سیستانی ها حاشیه نشینی، سطح زندگی روبه پایین و روی آوردن به شغل هایی با رهآورد مالی اندک بود.
آسیب اشتغال برای سیستانی ها دردش فقط به مهاجرت ختم نمی شد و روی آوردن به شغل های کاذب و بسیاری از نگرانی های اجتماعی از تبعات دیگر آن بود آسیب هایی که مسوولان را به فکر معیشت جایگزین و ایجاد شغل های متفاوتی انداخت شغل هایی که بتواند جمعیت فعال و جویای کار را در این منطقه نگه دارد.
با این شرایط راه اندازی بازارچه ها و گذرگاه های مرزی و استفاده بهینه از ظرفیت های اقتصادی مرزها گزینه مورد توجه دیگری برای ایجاد شرایط اشتغال شد گزینه ای که در منطقه سیستان از بازارچه مرزی میلک گرفته تا گمشاد با وجود همه رونق های اقتصادی و مسیر پرفراز و نشیب شان طی سال های اخیر نتوانست بار اشتغال ساکنان این منطقه را به تنهایی به دوش بکشد.
 برای ایجاد معیشت جایگزین و شغل های جدید در منطقه سیستان؛ «پروژه سیستان» اقدام مهم دیگری در سطح بین المللی بود پروژه ای که با هدف ارتقای مدیریت جامع منابع طبیعی برای احیای تالاب بین المللی هامون و حمایت از معیشت های جایگزین جوامع محلی در قالب پروژه ای مشترک میان برنامه توسعه ملل متحد، سازمان حفاظت محیط زیست با حمایت مالی اتحادیه اروپا از سال ۲۰۲۰ شروع به کار کرد و همچنان در حال انجام است.
اما با بحرانی تر شدن اوضاع آب نیاز به داشتن برنامه ای که سریع تر موضوع اشتغال را در منطقه سیستان حل کند احساس شد برنامه ای که پنج شهرستان و جمعیت ۵۰۰هزار نفری این منطقه را  زودتر به معیشت جایگزین برساند. از اینرو مسوولان سیستانی و بلوچستانی در دولت جدید بسته جدیدی از اشتغال را با توجه به طرح های کم آب بر و زوده باده تعریف کردند بسته ای که به گفته استاندار این استان قرار است با برآورد مالی هشت هزارو ۷۰۰ میلیارد ریالی برای ۳۰ هزار نفر شغل ایجاد کند.
به گفته مسوولان در این بسته پیشنهادی برای اشتغال مردمان سیستان، استفاده از ظرفیت موجود منطقه در بخش مشاغل خانگی، مشاغل خرد، روستایی و عشایری با تمرکز بر طرح های اقتصادی کم آب بر و زودبازده مبتنی بر استفاده از ظرفیت مالی و تسهیلاتی سازمان های حمایتی و اجرایی مورد تاکید است.
پیشنهاد اول؛ صنایع دستی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
یکی از کوتاه ترین عوامل ممکن در احیای اشتغال موجود و تحقق شغل جدید و کارآفرینی در منطقه سیستان توانمندی بانوان این منطقه در حوزه صنایع دستی است.
استاندار سیستان و بلوچستان نیز در بسته پیشنهادی به وزارت کشور برای اشتغال منطقه سیستان بر این موضوع تاکید و گفته که در حوزه صنایع دستی بیش از ۱۵ هزار نفر تحت پوشش و ۳۰۰ کارگاه متمرکز فعال اند که با توجه به هدف گذاری ۲ برابری مجموعه حاضر، با اولویت استفاده از توان فعالان همین حوزه و برآورد نیاز مالی ۴۰ میلیونی برای هر کارگاه با تامین مالی ۱۲۰ میلیارد ریال امکان ایجاد اشتغال بیش از ۱۵ هزار نفر از بانوان منطقه مهیا خواهد شد.
پیشنهاد دوم؛ قالی بافی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
با توجه به فعالیت بیش از یکهزار و ۲۵۰نفر در قالب کارگاه های متمرکز و ظرفیت تولید بیش از هفت هزار مترمربع فرش در منطقه سیستان این مهم اولویت دیگر بسته پیشنهادی اشتغال برای این منطقه شد.
مدرس خیابانی با اشاره به اینکه کیفیت بافت فرش سیستان از برندهای مطرح کشور است گفت که ۲ هزار دار قالی جدید در منطقه هدف گذاری شده که با تامین منابع مالی بیش از ۲۰۰میلیارد ریال، امکان ایجاد چهار هزار نفر شغل جدید با حفظ اشتغال موجود از مسیر تقویت کارگاه های متمرکز و مشاغل خانگی فراهم خواهد شد.
پیشنهاد سوم؛ تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
 قسمت سوم بسته پیشنهادی اشتغال به ظرفیت موجود معادن غنی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در منطقه سیستان اختصاص دارد این مهم با توجه به دسترسی راحت بومیان ساکن در منطقه مرزی به مواد اولیه و ارزش افزوده بالای اقتصادی در این سنگ های قیمتی شرایط خوبی برای ایجاد اشتغال دارد.
به گفته مدرس خیابانی هم اینک حدود ۲۰ نفر از جوانان منطقه در این بخش در حال فعالیت بوده که با استفاده از توان کارآفرینان موجود در حوزه آموزش، بازاریابی، تامین مواد اولیه با تامین ۱۰۰میلیارد ریال امکان ایجاد ۲۰۰نفر شغل جدید مهیا خواهد شد.
پیشنهاد چهارم؛ بومگردی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
کوه خواجه، شهر سوخته و موزه شهر سوخته پتانسیل های تاریخی و فرهنگی در منطقه سیستان زمینه ارائه خدمات سفر را به صورت بومگردی افزایش داده از اینرو  این ظرفیت به عنوان اشتغالی جایگزین در بسته پیشنهادی اشتغال تعریف شده است.
طبق آنچه استاندار سیستان و بلوچستان گفته هم اینک بیش از ۳۰ مجتمع بوم گردی با ارائه خدماتی از قبیل پخت غذا، اسکان، برگزاری تورهای گردشگری و فروش محصولات صنایع دستی بومیان منطقه فعال هستند که با توجه به هدف گذاری انجام شده در فاز نخست به جهت افزایش ۳۰ مجتمع بوم گردی جدید و تأمین منابع مالی حدود ۱۵۰ میلیارد ریال امکان ایجاد اشتغال بالغ بر ۱۵۰ نفر مهیا خواهد شد.
پیشنهاد پنجم؛ استخر پرورش ماهی و آبزی پروری
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
مدرس خیابانی در این رابطه نیز گفته هم اینک بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ استخر پرورش ماهی در منطقه سیستان اعم از استخرهای خاکی، بتنی، فشرده فایبرگلاس با متوسط شغل سه نفر برای هر استخر در حال بهره برداری است.
وی افزوده که با توجه به تجارب اقتصادی مطلوب حاصل شده توسط کارآفرینان در این حوزه(پرورش ماهی) نظر به پایین بودن قیمت محصولات تولیدی نسبت به سایر محصولات پروتئینی و به تبع افزایش میل خرید مردم از محصولات تولیدی، ایجاد یکهزار استخر جدید هدف گذاری شده که با تأمین منابع مالی بیش از  ۵۰۰ میلیارد ریال، ایجاد اشتغال حدود سه هزار نفر در این بخش امکان پذیر خواهد شد.
پیشنهاد ششم؛ پنل خورشیدی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
تعداد روزهای آفتابی یکی از مزیت های موجود منطقه سیستان بوده که زمینه و شرایط بهره ‎مندی از انرژی خورشیدی را ایجاد کرده است. به گفته استاندار سیستان و بلوچستان روستای ملاعلی در شهرستان هیرمند با نصب پنل های خورشیدی پنج کیلوواتی برای ۱۸ خانوار به صورت پایلوت از این مزیت استفاده کرده و با توجه به تجارب ارزشمند ایجاد شده و از طرفی افزایش میل به مشارکت روستاییان ساکن در منطقه  بیش از پنج  هزار خانوار به جهت بهره مندی از پنل های مزبور هدفگذاری شده است.
پیشنهاد هفتم؛دام سبک محلی
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
پرورش دام سبک یکی از تجارب ارزشمند و موفق بومیان منطقه سیستان بوده که هم اینک نیز محل تامین امرار معاش روستاییان است. به گفته مدرس خیابانی با توجه به هدف گذاری انجام شده در راستای ایجاد ۵۰۰ نفر شغل جدید برای روستاییان و عشایر ساکن اعتباری بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال به منظور تأمین پنج هزار راس دام مولد به ازای هر نفر ۱۰ دام با قیمت متوسط ۲ میلیون تومان مورد نیاز است.
پیشنهاد هشتم؛ پرورش مرغ محلی خزک
از دیگر تجارب موفق اقتصادی در منطقه سیستان، پرورش مرغ محلی منطقه به نام «خزک» است به طوری که سازمان های متولی با افزایش چشمگیر درخواست سرمایه گذاری مواجه شده اند این موضوع را استاندار سیستان و بلوچستان گفت و تاکید کرد که هم اینک ۵۰۰ نفر اشتغال جدید در این بخش هدفگذاری شده که با توجه به برآورد مالی انجام شده و نیاز تامین بیش از ۳۸۰میلیارد ریال به ازای هر واحد ضمن ایجاد اشتغال هدفگذاری شده امکان تولید بیش از ۲۰۰هزار قطعه مرغ محلی در قالب ساخت ۲۵۰ مرکز نگهداری در هر دوره رشد میسر است.
پیشنهاد نهم؛ کارگاه تولید پوشاک
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
 یکی از مزیت های ایجاد اشتغال پایدار در منطقه  سیستان ایجاد و توسعه کارگاه های جدید تولید پوشاک با توجه به ظرفیت بانوان و با هدف تامین لباس های مورد نیاز بیمارستانی، نیروهای نظامی، پرسنل خدماتی و تولیدی است.
 به گفته استاندار سیستان و بلوچستان با توجه به هدف گذاری انجام شده به جهت ایجاد ۵۰۰ نفر شغل جدید در این بخش در قالب کارگاه های متمرکز  یا تولید خانگی نیاز به منابع مالی بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال است.
پیشنهاد دهم؛ زنبورداری
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
به گفته کارشناسان عسل تولیدی منطقه سیستان از خاصیت دارویی و کیفیت مناسبی برخوردار است به گونه ای که هم اینک محصولات تولیدی این منطقه اعم از عسل و ژل رویال در فضای مجازی، فروشگاه های سطح شهر وسراسر نقاط استان عرضه می شود.
به گفته مدرس خیابانی با توجه به استقبال بازار از محصول تولیدی عسل و توان ساکنان محلی ۲ هزار کندوی جدید به جهت ایجاد اشتغال ۲۰۰ نفر از مردم منطقه هدف گذاری شده که با تامین  بیش از۴۰۰ میلیارد ریال امکان تحقق اشتغال هدف گذاری محقق خواهد شد.
پیشنهاد یازدهم؛ پرورش شترمرغ
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
استاندار سیستان و بلوچستان در پیشنهاد یازدهم بسته پیشنهادی اشتغال برای سیستان تاکید کرده که نظر به بهره برداری اقتصادی مطلوب در حوزه پرورش شترمرغ و تجربه موفق سرمایه گذاری های انجام شده در سطح استان به ویژه منطقه سیستان با تامین۲ هزار  راس شترمرغ،  ۲۰۰ نفر شغل جدید ایجاد خواهد شد که برای این امر تامین منابع مالی به میزان ۱۰۰ میلیارد ریال مورد نیاز خواهد بود.
پیشنهاد دوازدهم؛ پرورش شتر
امید اشتغال سیستانی ها با بسته پیشنهادی
به گفته مدرس خیابانی از تجارب موفق ارزشمند انجام شده در حوزه سیستان که از قدمت بالایی در بین بومیان منطقه نیز برخوردار بوده پرورش شتر است به گونه ای که هم اینک بیش از سه هزار نفر شتر زمینه اشتغال بیش از۶۰۰ نفر در منطقه را ایجاد کرده و  با توجه به هدفگذاری انجام شده در راستای ایجاد اشتغال حدود یکهزار نفر از روستاییان و عشایر منطقه نیاز به تامین پنج هزار نفر شتر بوده که در این زمینه به منابع مالی بیش از یکهزارو ۵۰۰ میلیارد ریال نیاز است.
پیشنهاد آخر؛ مشاغل مرتبط با صنایع خلاق، دیجیتال، خدمات بازرگانی الکترونیکی
 پیشنهاد آخر بسته پیشنهادی اشتغال منطقه سیستان به زنجیره تولید برندسازی و فروش محصولات اشاره دارد و به گفته استاندار سیستان و بلوچستان در راستای تحقق این امر، ایجاد ۲۰۰ نفر شغل جدید در این حوزه هدفگذاری شده که برای عملیاتی شدن اشتغال هدفگذاری شده به ۶۰ میلیارد ریال منابع مالی نیاز است.
موارد گفته شده نشان می دهد با اجرا شدن ۱۳ پیشنهاد بسته جدید اشتغال منطقه سیستان شغلی های جدیدی در این منطقه ایجاد خواهد شد شغل هایی زود بازده و کم آب بر که علاوه بر نشان دادن روی خوش زندگی به سیستانی ها قهر طبیعت را برایشان سبُک و مانع مهاجرتشان به شهرهای دیگر می شود.

اتمام خبر


CAPTCHA