به گزارش روابط عمومی نیروی انسانی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) با بیان اینکه حدود ۴۰۰ هزار کارآفرین حرفه ای در کشور وجود دارد، گفت: اگر کارآفرینان حرفه ای با مدل راهبری شغلی در سطح کشور، توسط نهادهای حاکیمتی به کار گرفته شوند معضل بیکاری حل خواهد شد.
حجت الله عبدالملکی روز سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا، با بیان اینکه در صدر مشکلات مهم اقتصاد ایران معضل بیکاری وجود دارد، اظهار داشت: اکنون اقتصاد و نظام سیاست­ گذاری کشور با چالشی مهم تر از این مواجه نیست که برای مثال در سال ۱۳۹۳ از ۷۶.۶ نفر کل جمعیت کشور، حدود ۲۱.۳ میلیون نفر شاغل بوده و ۴۰ میلیون نفر در شمار جمعیت غیر فعال قرار گرفته اند.
وی تصریح کرد: از تعداد ۴۰ میلیون نفر، ۵.۸ میلیون نفر دارای تحصیلات عالی­ اند که وارد بازار کار نشده و مترصد فرصتی برای ورود هستند. در عین حال، بخش قابل توجهی از این تعداد نیز، دانشجویانی هستند که وارد بازار کار خواهند شد.
عبدالملکی افزود: اما آنچه طی ۱۰ سال گذشته به طور باور نکردنی در اقتصاد ایران رخ داده این است که به رغم افزایش جمعیت کشور، تعداد شاغلان ثابت بوده یا به بیان ساده ­تر، هر یک نفر شاغل، به تدریج نان آور تعداد بیشتری از افراد می ­شده و متوسط سن جمعیت کشور نیز در حال افزایش بوده است.
به گفته وی، وزیر کشور نیز پیش تر اعلام کرده بود که، علیرغم اعلام رقم ۱۲ درصد بیکاری در کل کشور به صورت میانگین، شاهدیم که در برخی شهرها میزان بیکاری به ۶۰ درصد رسیده است، متأسفانه در بین تحصیل کرده های ما رقم بیکاری بسیار بالاتر از آنچه که به طور متوسط اعلام می شود، است.
عبدالملکی اظهار داشت: با توجه به اینکه مطابق اصل ۲۸ و ۴۳ قانون اساسی، یکی از وظایف اصلی دولت ها در کشور ایجاد شغل برای جوانان است، ایجاد فرصت های شغلی یکی از مهم ترین وظایفی است که دولت باید برای انجام آن اهتمام ویژه داشته باشد.
وی تصریح کرد: در این ارتباط کمیته امداد نیز یکی از دستگاه های اجرایی است که وظیفه ایجاد اشتغال برای محرومان جامعه به آن واگذار شده است و بر اساس آمار منتشر شده در این زمینه عملکرد موفقی داشته است.
معاون اشتغال کمیته امداد ادامه داد: یکی از سخت ترین فعالیت های اقتصادی ایجاد اشتغال است و ایجاد اشتغال برای محرومان سختی دو چندان دارد زیرا این افراد از سرمایه اولیه محروم هستند و اگر بخواهیم برای محرومان در مناطق محروم ایجاد اشتغال کنیم با مشکلات بیشتری روبرو خواهیم بود که سختی کار را سه برابر می کند.
وی گفت: کمیته امداد از سال ۱۳۷۴ با تاسیس معاونت اشتغال و خودکفایی، انجام مهم ترین فعالیت اقتصادی یعنی ایجاد اشتغال برای محرومان در مناطق محروم را بر عهده گرفته و آن را شروع کرده است.
عبداالملکی اظهار داشت: به همین منظور تاکنون حدود دو میلیون فرصت شغلی از طریق برنامه اشتغال کمیته امداد ایجاد شده است، ۳۰۰ هزار مورد از این شغل ها از طریق کاریابی و یک میلیون و ۷۰۰ هزار شغل نیز از طریق اجرای طرح های اشتغال بوده که منجر به خودکفایی حدود ۷۰۰ هزار خانواده شده است به طوری که این خانواده ها از پوشش کمیته امداد خارج شده اند.
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه چرا با وجود اجرای دو میلیون طرح اشتغال فقط ۷۰۰ هزار خانواده به خود کفایی رسیده اند، گفت: معیارهای کیمته امداد برای اعلام خود کفایی خانوارها بسیار مشکل و سخت گیرانه است، اکنون بر اساس اینکه درآمد خالص حاصل از طرح اشتغال پس از کسر همه هزینه ها به حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار در آن سال برسد، برای خروج خانوارها از پوشش کمیته امداد تصمیم گیری می شود. این مبلغ در سال ۱۳۹۸ بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است در حالی است که بسیاری از طرح های اشتغال کمیته امداد توانایی ایجاد چنین درآمدی را ندارد.
معاون اشتغال کمیته امداد اظهار داشت: تقریبا ۴۰ درصد طرح های اشتغال کمیته امداد می تواند حداقل درآمدی برابر با قانون کار را ایجاد کند، اما این منجر به خودداری کمیته امداد از اجرای طرح های کوچک تر نمی شود زیرا طرح های کوچک نیز در ایجاد کمک خرج برای خانوارها موثر است و منجر به رشد و تقویت اقتصاد خانوار می شود، همچنین بسیاری از طرح هایی که با درآمد کم شروع به کار می کنند در سال های آتی می توانند به درآمد بیشتری برسند.
به گفته وی، علاوه بر این موارد، اشتغال و فعالیت اقتصادی هر چند کوچک و کم درآمد باشد منجر به تقویت روحیه خانواده می شود، زیرا بیکاری علاوه بر اثرات بد اقتصادی  از بین رفتن روحیه افراد، کاهش امید به زندگی و غیره را به دنبال دارد.  
معاون اشتغال کمیته امداد تصریح کرد: بنابراین کمیته امداد همچنان از طرح های اشتغال کوچک که درآمدی مختصر ایجاد می کند نیز پشتیبانی می کند.
کمیته امداد برای ایجاد اشتغال از چه الگویی استفاده می کند؟  
عبدالملکی اظهار داشت: تا پیش از سال ۱۳۹۶ الگوی ایجاد اشتغال کمیته امداد کارشناس محور بوده است، در این الگو که اکنون آن را نظام هدایت شغلی نامیده ایم، کارشناسان اشتغال کمیته امداد که سال ها در این زمینه تجربه دارند، محور ایجاد اشتغال برای محرومان هستند.
به گفته وی، بر این اساس فرد متقاضی از حوزه حمایت و مددکاری کمیته امداد به کارشناس اشتغال ارجاع می شود، در این مرحله با انجام مشاوره شغلی، علایق توانمندی ها و امکانت فرد سنجیده شده و مسیر شغلی وی توسط کارشناس مشخص می شود، سپس در مسیری که به تایید فرد متقاضی نیز رسیده باشد، اگر نیازی به آموزش فنی و آموزش های خاص کسب و کار باشد فرد به آموزشکاه های مربوطه ارجاع داد می شود تا آموزش های لازم را نیز دریافت کند، هزینه این آموزش ها نیز توسط کمیته امداد پرداخت می شود.
معاون اشتغال کمیته امداد گفت: در صورتی که فرد برای اجرای طرح خود به تسهیلاتی نیاز داشته باشد نیز به بانک معرفی می شود و با تعاملی که با بانک ها انجام می شود، تسهیلات لازم به فرد تعلق می گیرد.
وی با تاکید بر اینکه پس از دریافت تسهیلات متقاضیان واجد شرایط همکاران ما بین سه تا پنج سال همراه و ناظر بر فعالیت های مجریان طرح های اشتغال هستند، افزود: این نظارت به منظور جلوگیری از انحراف طرح و حصول اطمینان از نبود مشکل در اجرای طرح است که در صورت وجود مشکلاتی در برابر اجرای آن، همکاران ما برای حل آن و ادامه اجرا تلاش می کنند.
عبدالملکی اظهار داشت: به عنوان نمونه اگر به دلیل افزایش هزینه های تولید، مجری طرح نیازمند منابع جدید مالی باشد، تسهیلات تکمیلی داده می شود و یا اگر برای ارتقا بهره وری نیازمند آموزش های جدید باشد این آموزش ها در اختیار او قرار می گیرد.
وی گفت: همچنین برای رفع مشکلات بازاریابی و فروش نیز مشاوره و کمک کارشناسان اشتغال امداد در اختیار مجریان طرح های اشتغال قرار می گیرد.
معاون اشتغال کمیته امداد  افزود: متاسفانه در کشور ما بخش زیادی از تسهیلاتی که برای اشتغال پرداخت می شود عملا منجر به اشتغال نمی شود و افرادی که این تسهیلات را دریافت می کنند، در موارد دیگری مصرف می کنند.  
وی با تاکید بر اینکه کمیته امداد برای جلوگیری از این اتفاق، بر اجرای طرح ها نظارت می کنند که این نظارت ها شامل بازدید از مکان اجرای طرح، و همه مراحل اجرای آن خواهد بود، افزود: در سال اول اجرای طرح ها هر سه ماه یکبار و در سال های بعد هر شش ماه یکبار همکاران ما از طرح های اشتغال بازدید می کنند.
کمیته امداد یکی از موثرترین دستگاه ها در ایجاد اشتغال کشور
به گفته وی، این فرایند با عنوان نظام هدایت شغلی سال هاست در کمیته امداد در حال انجام است که به دلیل ایجاد یک زنجیره کامل در روند ایجاد اشتغال، شاهد آن هستیم که طرح های اشتغال امداد پایداری بیشتری نسبت به همه طرح های اشتغالی که در کشور اجرا می شود دارد و کمیته امداد به عنوان یکی از موثر ترین دستگاه ها در ایجاد اشتغال کشور معرفی می شود.  
عبدالملکی با بیان اینکه کمیته امداد برای اعطای تسهیلات از سه منبع بهره می گیرد، گفت: منابع داخلی کمیته امداد در صندوق قرض الحسنه امداد ولایت متمرکز است، این صندوق با هدف ترویج فرهنگ قرض الحسنه و همچنین جهت دهی بخشی از منابع بانکی کشور به سمت قرض الحسنه با مجوز بانک مرکزی تاسیس شده است.
وی افزود: تسهیلات تکلیفی نیز یکی از منابع است که برای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه به مدد جویان کمیته امداد، در چهارچوب قانون بودجه به بانک مرکزی و شبکه بانکی ابلاغ می شود.
معاون اشتغال و خود کفایی کمیته امداد گفت: سومین منبع نیز صندوق توسعه ملی است که به موجب قانون بخشی از منابع این صندوق با هدف ایجاد اشتغال برای محرومان به ریال تبدیل شده، در اختیار بانک های عامل قرار داده می شود به صورت تسهیلات در اختیار مددجویان کمیته امداد قرار می گیرد.
مدل های ایجاد اشتغال در کمیته امداد
وی در خصوص مدل های جدید اشتغال در کمیته امداد نیز اظهار داشت: از سال ۱۳۹۷ مدل جدیدی برای ایجاد اشتغال به صورت آزمایشی به موازات نظام هدایت شغلی توسط کمیته امداد اجرایی شد، که نظام راهبری شغلی نامیده شده است.
به گفته عبدالملکی، در این مدل، یک کارآفرین، محور برنامه ایجاد اشتغال برای محرومان است، راهبر شغلی یک کارآفرین حرفه ای است که در یک رشته شغلی مشخص دارای سابقه و تجربه موفق است به نحوی که بر کل زنجیره ارزش این شغل تسلط کامل دارد.
معاون اشتغال کمیته امداد افزود: به عنوان نمونه در رشته پرورش شترمرغ راهبر شغلی فردی است که سال هاست این کار را انجام داده، در این زمینه تجربه دارد و موفق عمل کرده و بر کل زنجیره ارزش این شغل از جمله تامین جوجه شترمرغ، تامین مواد غذایی لازم، ملاحظات فنی، تامین بهداشت، شرایط محیطی و بازار فروش شترمرغ مسلط است. بنابراین افرادی که در حوزه شغلی خود ورشکسته شده باشند هرگز به عنوان راهبر شغلی درنظر گرفته نمی شوند.
راهبر شغلی در کنار مجریان طرح اشتغال امداد قرار می گیرد
وی اظهار داشت: در این مدل که راهبر شغلی در کنار مجریان طرح اشتغال امداد قرار می گیرند، گفت:کار با اعلام فراخوان عمومی برای جذب راهبران شروع می شود، این کار در سال ۹۷ به صورت آزمایشی انجام شد و در سال ۹۸ گسترش یافت.
به گفته معاون اشتغال کمیته امداد، پس از اعلام فراخوان، راهبران و طرحی که ارائه داده اند، در استان ها توسط هیئت شناسایی، ارزیابی، هدایت و نظارت بر راهبران شغلی، مورد ارزیابی قرار می گیرند.  
وی افزود: این هیئت ها جمعی از متخصصان بومی حوزه کسب و کار در هر استان هستند، کسب و کارهای مختلف را می شناسند، خودشان اغلب کارآفرین موفق هستند و کسب و کار موفقی دارند، و برای شناسایی و ارزیابی راهبران شغلی  با کمیته امداد همکاری می کنند.
عبدالملکی تصریح کرد: پس از اینکه طرح یک راهبر مصوب می شود، مستعدان شغلی مربوط به آن طرح فراخوان می شوند، پس از شناسایی این افراد در اولین مرحله جلسه ای با حضور راهبر شغلی و این افراد تشکیل می شود که در آن، راهبر شغلی مدل شغلی خود را عرضه می کند و مددجویانی که مایل باشند به این زمینه شغلی وارد شوند اعلام آمادگی می کنند و پس از آن تحت نظارت راهبر شغلی و نظارت عالی کارشناسان اشتغال کمیته امداد شروع به کار می کنند.
معاون اشتغال کمیته امداد افزود: در صورتی که نیاز به آموزش وجود داشته باشد راهبر شغلی می تواند این آموزش ها را در اختیار افراد قرار دهد و اگر راهبر شغلی بخواهد می تواند افراد را به آموزشگاه های استاندارد با نظارت کمیته امداد اعزام کند تا آموزش های لازم را دریافت کنند.
به گفته وی، همچنین اگر برای اجرای طرح به تسهیلات نیاز داشته باشند راهبر شغلی این نیاز را که پیش از این در طرح نامه ذکر شده است اعلام می کند و به همان میزان تسهیلات در اختیار مجریان طرح قرار داده می شود.
معاون اشتغال کمیته امداد اظهار داشت: در این ارتباط مهم ترین وظیفه راهبران این است که مددجویان را در مراحل فروش و بازاریابی راهنمایی کنند، این راهنمایی به دو صورت می توان صورت گیرد، در حالت اول راهبران تعهد خرید تضمینی محصولات را در قراردادشان ذکر می کنند، در حالت دوم راهبر متعهد می شود که در فروش و شناسایی بازار محصول به مددجویان مشاوره دهند، در هر دو حالت، کارشناسان کمیته امداد پیش از تصویب طرح از وجود بازار قابل اعتماد اطمینان حاصل می کنند.
نقش کمیته امداد در نظام راهبری شغلی
وی گفت: بر اساس قوانین کمیته امداد تسهیلات فقط در اختیار مددجویان قرار می گیرد و مددجو برای تامین تجهیزات مورد نیاز خود این منابع مالی را بر اساس قراردادی که با راهبر شغلی در کمیته امداد نوشته شده در اختیار راهبر قرار می دهد.
معاون اشتغال کمیته امداد افزود: در این خصوص هر راهبر یک تفاهم نامه با رییس کمیته امداد شهرستان امضا می کند که در آن مشخص می شود، چه طرحی با چه ویژگی هایی اجرا خواهد شد،
به گفته وی، پیرو این تفاهم نامه قراردادی با نظارت کمیته امداد بین راهبر شغلی با تک تک مجریان طرح بسته می شود که در آن تعهدات طرفین و زمان بندی اجرای خدمات با جزییات و به طور دقیق مشخص می شود.
عبدالملکی تصریح کرد: نظارت همکاران کمیته امداد بر مدل راهبری شغلی با دو هدف انجام می شود که بر اساس آن راهبر موظف باشد به تعهدات فنی که داده است عمل کند و در مراحل قیمت گذاری و هزینه شدن منابع مالی، مددجویان کمیته امداد متضرر نشوند.
اجرای این طرح ها چه نفعی برای راهبران دارد؟
وی در پاسخ به این سوال که اجرای این طرح ها چه سودی برای راهبران دارد، گفت: این یک بازی برد برد میان راهبران شغلی و مددجویان کمیته امداد است، مددجو شاغل می شود و به درآمد می رسد، راهبر شغلی نیز از چند جهت منتفع می شود.
به گفته عبدالملکی، در مرحله آموزش، در صورتی که راهبر تقاضا داشته باشد، هزینه آموزش مددجویان به صورت نقدی به راهبران پرداخت می شود، البته در مدل راهبری شغلی هزینه آموزش  فقط به مددجویانی که طرحشان منجر به اشتغال شود، تعلق می گیرد، زیرا ممکن است همه افرادی که آموزش دیده اند به آن شغل ورود نکنند و این آموزش ها منجر به اشتغال آنها نشود.
وی افزود: همچنین برخی از راهبران، تامین کننده تجهیزات و مواد اولیه هستند، بنابراین با فروش تجهیزات و مواد اولیه سودی حاصل این افراد می شود.
معاون اشتغال کمیته امداد گفت: در مرحله بازاریابی و فروش نیز، اگر راهبران خودشان خریدار محصول باشند که سودشان قطعی است و درصورتی که مجریان را راهنمایی کنند، مبلغی را به عنوان حق هزینه بازاریابی دریافت می کنند، تمامی این موارد باعث شده است، راهبران مایل به انجام این فعالیت ها باشند.
وی تصریح کرد: البته مدل دیگری از طرف کمیته امداد پیشنهاد شد که بر اساس آن  به ازای هر شغلی که توسط راهبر ایجاد می شود،  پرداخت بلاعوض (به ازای هر شغل ۱۰۰ هزار تومان)  در اختیار راهبران قرار گیرد، اما راهبران از این مدل استقبال نکرده اند، زیرا معتقدند سود کافی در زنجیره تولید و فروش عایدشان شده است.
وی در پاسخ به این سوال نیز که تا چه زمانی راهبران با مددجویان همکاری می کنند، گفت: تا کنون حدود ۱۵۰۰ طرح راهبری شغلی در کمیته امداد مصوب شده است. در  مدل راهبری شغلی همچنین قید شده است که مددجویان هر زمانی که تمایل داشته باشند می توانند از راهبران جدا شده و کسب و کارشان را به طور مستقل ادامه دهند، ما معتقدیم که راهبر همچن لوکوموتیو است که مددجویان را با خود همراه می کند، اما دراین مسیر هر زمان مددجو احساس کند به شغل مورد نظر مسلط شده است می تواند از راهبر جدا شود.
معاون اشتغال کمیته امداد  تصریح کرد: حمایت های راهبران هیچ هزینه ای برای مدد جو ندارد و افراد فقط هزینه های لازم برای کسب و کار از جمله هزینه مواد اولیه و تجهیزات را پرداخت می کنند و کمیته امداد نیز بر تمام مراحل انجام کار نظارت میکند تا هزینه تمام شده دراین طرح ها؛ نسبت به اجرای طرح بدون راهبر بیشتر نباشد و راهبر نمی تواند قیمت های غیر متعارف برای مواد اولیه اعلام کند.
به گفته این کارشناس اقتصادی، برخی راهبران پس از ورود به این زمینه، تولید را کنار گذاشته و بر طرح های امداد و حلقه های قبل و بعد از تولید، تامین نهاده های ارزان تر و شناسایی بازارهای بهتر برای افزایش بهره وری،  متمرکز شده اند.
اجرای مدل راهبری شغلی چه تاثیری در ایجاد اشتغال کشور دارد؟  
وی گفت: بر اساس اطلاعات و آمار جمع آوری شده، اکنون حدود ۴۰۰ هزار کارآفرین حرفه ای در کشور وجود دارد که می توانند به عنوان راهبر شغلی با ما همکاری کنند، برای دریافت همکاری این افراد علاوه بر اعلان های عمومی در شهرستان ها در رسانه ها نیز فراخوان داده ایم تا این طرح ها توسعه یابد، با حضور ۲۰ هزار نفر از این کارآفرینان در زنجیره اشتغال امداد، مسئله اشتغال محرومان به طور کامل حل خواهد شد.
عبدالملکی اظهار داشت: اگر همه کارآفرینان برتر، با مدل راهبری شغلی در سطح کشور، توسط نهادهای حاکیمتی به کار گرفته شوند مسئله بیکاری کشور به طور کامل حل خواهد شد و ما در حال آزمایش این مدل در کمیته امداد هستیم تا آن را به عنوان راهکار ملی حل معضل بیکاری معرفی کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چه عاملی باعث شد از مدل همیشگی ایجاد اشتغال به مدل راهبری شغلی برسید، گفت: مدل سابق اشتغال امداد، با وجود همه مزایایی که داشت دارای دو نقطه ضعف بود که باید آن را رفع می کردیم، درآمد پایین طرح ها و راکد شدن بخشی از طرح ها پس از چند سال به اجرای این طرح انجامید.
معاون اشتغال کمیته امداد اظهار داشت: اگر طرح های کسب و کار کوچک را به قایق های کوچکی در یک اقیانوس بزرگ که همان فضای کسب و کار کشور است تشبیه کنیم، راهبران شغلی همچون کشتی های بزرگ اقیانوس پیما، به این قایق ها کمک میکنند تا در اقیانوس بزرگ با مشکلی مواجه نشوند.
به گفته وی، با اجرای طرح راهبری شغلی درآمد و پایداری طرح ها افزایش می یابد و مددجویان کمیته امداد در یک فرایند ارگانیک برای تبدیل شدن به کارآفرین حرفه ای قرار می گیرند.
عبدالملکی اظهار داشت: به نظر می رسد مدل راهبری شغلی می تواند تحولی را در نظام ایجاد اشتغال کشور ایجاد کند و امید است که دولتمردان نیز به این موضوع توجه بیشتری داشته و اهتمام بیشتری برای حل این مشکل بورزند.

اتمام خبر


CAPTCHA


نویسنده: زهراتاریخ ارسال: 1399/01/10
نظر: باسلام احترام لطفا منو جذب نیرو کنید تو شرکت مینو خرم دره
نویسنده: اکبرجعفریتاریخ ارسال: 1399/01/09
نظر: سلام اینجانب تحت نظرکمیته امداد تبصره ۱۴ میباشم واز لحاظ معیشت واقعا خانواده و افراد تحت تکفل دارن به سختی زندگی سابقه کار و مدرک علمی تخصصی سرپرستی حراست در بزرگترین شرکتهای ایران را دارم ولی الان بیکارم خواهشمندم دستورات لازم رو جهت معرفی در شغل که روزنه آن رو دارم انجام دهید.باتشکر
نویسنده: مهساکامکارتاریخ ارسال: 1399/01/08
نظر: خواهش میکنم منا استخدام کنید خواهشا..کارشناسی ارشددانشگاه شهرکرد هستم و ساکن شهرکرد